Het werken aan de Dubbele Lange Lijnen is ook een werkvorm uit het Freestyle systeem. Deze werkvorm vind ik een heel mooie aanvulling op je alledaagse training of voor het aanleren van nieuwe stappen en het vinden van een nieuwe balans voor bijvoorbeeld een jong paard.

Bij het werken aan de DLL kennen we twee posities. De centrum positie, waarbij het paard op een cirkel om je heen loopt en de men positie, waarbij we achter het paard lopen.

Bij het werken in centrum positie werken we aan de verticale balans van het paard
Bij het werken in men positie werken we aan de horizontale balans van het paard

Het mooie aan deze manier van werken is dat je je paard onbelast kunt trainen. Ik noem het eigenlijk rijden vanaf de grond. Je kunt heel precies inwerken omdat je in feite gewoon een teugel voering hebt (in tegenstelling tot het bijzetten van je paard aan de longeerlijn). Aan de DLL houd je een mooie levende verbinding van je hand door de lijnen heen en kun je via de neus of mond van het paard hulpen en aanwijzingen geven. Ook kun je op deze manier heel mooi zien hoe je paard beweegt doordat je zelf op de grond staat. Ook hier kun je weer informatie uit halen.

Ook zijn de DLL een hele mooie tussenstap voor een jong paard in aanloop naar het rijden. Door je jonge paard te introduceren met de DLL kun je het paard al leren hoe om te gaan met een teugel verbinding en hoe deze te volgen. Als het paard zich comfortabel voelt tussen de lijnen en de vragen begrijpt kun je ook al gaan werken aan de verticale balans. Het voordeel hiervan is; Door het op knippen in kleine stappen, het paard eerst alleen met zichzelf en zijn nieuwe balans te introduceren, voordat hij ook nog moet leren omgaan met het gewicht van de ruiter! Doordat hij zich al meer gewoon voelt in de nieuwe rijtypsche balans en hier misschien ook al wat sterker in is geworden is de stap naar het dragen van de ruiter in deze balans kleiner.

Het werken aan de Dubbele Lange Lijnen is voor mij een onmisbaar onderdeel geworden in mijn trainingsschema.