Een trailerlaadprobleem is een herkenbaar probleem bij veel paardeneigenaren. Het liefst willen we allemaal dat onze paarden gewoon rustig de trailer in stappen, daar netjes blijven staan en lekker aan een hooi net gaan knabbelen. Maar vaak gaat het anders en dan lijkt de oplossing soms ver weg.

Ik heb mij gespecialiseerd in het trailerladen volgens het Freestyle Systeem. Met behulp van de drie basiselementen van de freestyle methode help ik eigenaar en paard om op een rustige en vriendelijke manier het paard in de trailer te laden.

Tijdens de eerste sessie bespreken we de situatie. Jij als eigenaar mag jou visie van het probleem geven. Daarna wordt een analyse gemaakt van het paard. We kijken naar het gedrag en de communicatie met de eigenaar. Op basis van de bevindingen maken we een plan van aanpak.

Het kan ook zo zijn dat je een jong paard hebt en dit paard graag een eerste goede ervaring wil geven met trailerladen. Ook dan ben je bij mij aan het goede adres.


Tijdsdruk en stress voor je op wedstrijd gaat helpen niet mee. En wanneer je dan eindelijk op wedstrijd bent geweest is het soms maar de vraag of je je paard ook weer mee naar huis krijgt. Paarden worden soms met geweld op de trailer gezet, vaak eenmalig, met alle frustraties nadien voor de eigenaar en het paard. Het probleem kan ontstaan zijn door verschillende oorzaken, een traumatische ervaring, angst, maar vaak ook een communicatieprobleem tussen mens en paard.

Veel mensen gaan er vanuit dat een paard gewoon zo de trailer in zou moeten stappen. Maar gewoon zo de trailer instappen is vanuit het paard gezien helemaal niet zo gewoon. Het is voor een paard heel tegennatuurlijk om in een trailer te stappen en veel logischer om er niet in te gaan. Het is een smalle ruimte. Voor het paard misschien nog wel smaller dan voor ons gezien hun formaat en het zicht van het paard. De trailer maakt geluid als je je voeten erop zet. Het beweegt een beetje als je erin loopt. Je moet omhoog stappen, er zit een dak vlak boven je hoofd die je met je oren soms perongeluk aanraakt. Trailerladen is niet gewoon. Het is iets waarin je je paard moet trainen om het ‘gewoon’ te maken voor hem.

Daarbij is vaak is het probleem bij het trailerladen niet alleen angst en spanning maar is het ook een gedragspatroon geworden doordat het probleem vaak al langer bestaat. Het doorbreken van zo’n gedragspatroon is niet altijd even makkelijk. Paarden zijn gewoonte dieren en zijn gevoelig voor veranderingen. Dus wanneer de trailer net even op een andere plek staat of iemand anders gaat laden dan kan het zijn dat het paard de situatie niet meer ‘onder controle’ heeft en weer terugvalt in zijn oude gedrag. Het bevestigen van het trailerladen is dan ook belangrijk onderdeel in de training.