Zelf begin ik altijd graag met het werken met een los paard. Binnen het freestyle systeem noemen we dit loswerken.

Loswerken doen we vaak in een afgesloten ruimte die wat kleiner is dan een grote bak.

Waarom begin ik hier zo graag mee? Uit het los werken met een paard kun je heel veel informatie halen. Alleen al uit het moment waarop een paard de ruimte in komt en wordt losgelaten kunnen we meerdere signalen en gedragingen zien die belangrijk en van invloed kunnen zijn.

Gaat een paard bijvoorbeeld op z’n gemakje de ruimte rustig besnuffelen of springt hij meteen als een dolle bokkend en rennend de ruimte door? Gaat hij misschien rollen? Of blijft hij bij de eigenaar staan. Dit zijn voorbeelden van gedragingen die paarden kunnen laten zien. Door zelf bewust de tijd te nemen en te leren kijken naar je paard kun je heel veel informatie verzamelen, zelfs nog voordat je aan het werk gaat.

Wanneer we dan gaan werken met dit los lopende paard is het mooie van deze vorm van werken dat er geen goed of fout is. Het paard reageert puur op de prikkels die jij hem geeft. We kunnen hem niet corrigeren met ons halster of hoofdstel dus alles wat je terug krijgt is puur. Een reactie op wat jij doet. Of het nu was wat je bedoelde of niet…En natuurlijk geldt dit andersom ook. Wij reageren ook op het paard. Een heel mooi spel om elkaar echt/beter te leren kennen.

Het werken in vrijheid vind ik ook een hele prettige manier om goed af te stemmen met het paard. Wat zijn de regels die we gaan opstellen samen? Hoe zijn de verhoudingen? Wie staat waar? Wat verwachten we van elkaar.

Voor het paard is dit vaak ook een ‘simpele’ manier van communiceren omdat dit dicht staat bij hoe hij van nature met zijn soortgenoten communiceert. En ook daar worden deze vragen gesteld en is het van levensbelang dat er duidelijke verhoudingen en regels zijn. Zodat iedereen weet waar hij aan toe is op het moment dat het nodig is (bij een vlucht). Je kunt eigenlijk wel zeggen dat het voor een paard van essentieel belang is om te weten hoe de verhoudingen zijn zodat hij rust kan vinden.