Onze paarden worden op natuurlijke wijze gehouden. Dat houdt in dat we zoveel mogelijk proberen te voorzien in de natuurlijke behoeften van het paard.

Van nature leven paarden in kuddes. Een kudde biedt veiligheid en sociale contacten. Paarden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan soortgenoten. Dit is essentieel voor een mentaal gezond paard. Het feit dat het paard een prooidier is en dus een vlucht en kuddedier, is altijd iets dat we in onze gedachten moeten houden omdat alle reacties van een paard hun oorsprong hier vinden. In de kudde/groep zie je dat de paarden constant met elkaar aan het afstemmen zijn. Wie staat waar, wie heeft de leiding, wie moeten we volgen als er gevaar is. Voor het paard is het van levensbelang om dit duidelijk in beeld te hebben.

Naast het hebben van soortgenoten is het ook heel belangrijk voor het paard om voldoende bewegingsvrijheid te hebben. Wilde paarden leggen behoorlijke afstanden af (30-50 km per dag). Dit doen ze ook grotendeels door het ‘Hapje-Stapje’. Het paard loopt al grazend heel wat kilometers. Het hele paardenlijf is erop afgestemd. Zo is het ‘Hapje-Stapje’ bijvoorbeeld ook weer verbonden aan de doorbloeding van de hoef en het onderbeen. Want door het optillen en neerzetten van de hoef op de bodem wordt de hoef en het onderbeen van het paard doorbloed, het hoefmechanisme.

Dit zijn een paar voorbeelden van redenen waarom wij hebben gekozen voor onze manier van het huisvesten van de paarden. Hier is zoveel over te vertellen dat ik er wel een boek over kan schrijven. Wil je meer te weten komen over huisvesting? schroom niet om te vragen want ik vertel er graag over. Nog steeds zijn wij bezig met het verbeteren van de huisvesting en staan we open voor nieuwe inzichten.